Friska tänder ger friskt hjärta

Jag skulle ha träffat min tandläkare i fredags, men han var tvungen att gå på skolavslutning. Istället fick jag bara träffa tandhygienisten. Och det var minsann inte så bara, jag var där i nästan en timme. Hon röntgade, putsade och skrapade. Putsade lite till och kollade lagningar och la på sån där gegga som numera smakar mint och inte banan. Och putsade lite till för jag hade plast från mitt före detta tandsmycke kvar på en framtand. Tror aldrig att mina tänder har känts så rena. Och då sa hon ändå att det såg bra ut innan hon började!

Men hon rekommenderade mig att använda små mellanrumsborstar för att bakterier inte ska samlas där, det är nämligen inte alls bra. Inte bra för tänderna. Men visste du att bakterier i munhålan har satts i samband med hjärt-kärlsjukdomar?

Kroniska infektioner i munnen kan ge dig tandköttsinflammation. Det kan du ha oupptäckt i flera år och under tiden läcker det ut bakterier till blodet i hela kroppen. I din kropp kan bakterier och inflammationsceller ställa till stor skada. Några bakterier har visat sig vara speciellt dåliga. De kan sätta sig på artärernas insida och bidra till att kärlen skadas och du drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Jag skrev om detta för Expressen för några år sedan, läs hela artikeln här.

Att jag skrev om detta bidrog till att jag blev ännu noggrannare med att borsta tänderna och att gå till tandläkaren regelbundet, med ungefär 18 månaders mellanrum. (Plus att min pappa under hela min uppväxt poängterade hur viktigt det är att ta hand om tänderna. Eller ja, han kan fortfarande fråga hur ofta jag går till tandläkaren…)

Men ett ständigt dåligt samvete är att jag inte orkar använda tandtråd. Varje gång jag får kallelsen tänker jag ”Åh nej, nu ska jag sitta där igen och erkänna att jag inte använder tandtråd och skämmas lite för det”. Då tror jag mer på de här små mellanrumsborstarna. Jag hoppas att jag ska lyckas integrera dem i mina rutiner.

Jag fick en tandborste i barnstorlek också. Så jag skulle kunna komma åt överallt. Eller så har jag bara liten mun.

Jag fick en tandborste i barnstorlek också. Så jag skulle kunna komma åt överallt. Eller så har jag bara liten mun.