Har testat att valla och vurpa

Igår kväll åkte jag längdskidor för första gången. Det började inte så bra. Först skulle ju skidorna vallas. Jag tittade i väskan med valla som jag fått av Finaste i julklapp.

bild kopia

Fattade ingenting. Sen läste jag de norska instruktionerna. Och till sist tittade jag på instruktionsvideo med Gunde på youtube. Till slut vågade jag lägga på fästvalla, skidorna hade redan grundvallats av Bromma skidsport och jag antog att då ingick glidvalla.

Efter några till små problem, som en läckande vattenflaska som gjorde min fleece blöt och en liten missberäkning i hur åkbara spåren vid Hellasgården var, stod vi slutligen i spåren på Gärdet. Mycket folk och hyfsat mörkt. Och kallt. Jag tror faktiskt inte att jag passar för sporter som innefattar vinterkyla och lite kläder.

Vi körde igång och det gick väl…sådär. Framåt men långsamt. Jag klarade mig ner för en backe men inte uppför en annan. Fräste på Finaste, förbannade skidorna och frös om händerna. Var till och med tvungen att byta till mina vanliga tjocka tumvantar i skinn med ullfoder. Ramlade några gånger, fick flyt i några sekunder här och där. Tre kilometer blev det totalt och efteråt undrade jag vad jag hade gett mig in på. Köra tre mil på längdskidor om en månad, jag måste vara helt galen.

Men idag hade jag en privatlektion inbokad med Catarina Henriksson, skidtränare och idrottslärare som har åkt nio Tjejvasor. Tog mig ut till Värmdö och en golfbana där vi skulle träna. Den här gången med tjockare handskar och fler lager kläder. Efter den lektionen vet jag i alla fall i teorin hur man åker längd och också något mer om hur det funkar i praktiken. Jag sträckte ena höftböjaren när jag gjorde en rejäl vurpa när jag skulle svänga i en nerförsbacke men annars tyckte jag att det gick riktigt bra. Efteråt var jag riktigt nöjd och nu gäller det bara att öva, öva och öva. Klart att jag ska klara Tjejvasan!

bild